"Fritz Lang’s “Metropolis”: Key scenes rediscovered"

Heh, vet inte om detta kan kallas stor nyhet när jag inte hört det förrän nu, när det hänt lååångt tidigare i år, men detta, om det fortfarande stämmer, måste vara en av de största nyheterna i filmhistorien?

Hmm, fast nu får jag lite känningar av att jag kanske ändå har haft diskussion kring detta med Tommy, som nog är en av de få personer som faktiskt kan förstå innebörden i detta. Aja, får se vad han säger när jag har visat detta för honom.

Men stort är det i sådana fall, mycket stort!

Brukar vanligtvis inte skriva flera blogginlägg samma dag, men detta var något som jag inte kunde låta bli att visa upp filmälskare och -snobb som jag är.


"Jag har aldrig hört talas om Sven-Christer Swahn"

*Suck* Ett varningens ord till alla som läser bloggar. Läs inte dina vänners bloggar när de fortsätter ha kul därnere medan man själv sitter hemma och har långtråkigt. Inget fel att jobba och träffa släkten, men jag saknar mitt liv som har därnere. Det finns liksom inte riktigt lika mycket att göra här som därnere och inte riktigt lika många människor att umgås med. Självklart vill jag träffa de vänner som man inte hinner eller kan träffa annars, verkligen inget fel i det.
Men i Umeå är ju liksom mitt "liv" och kärleken (nåja, den kanske har flyttat sig till Arjeplog för tillfället men ni förstår nog vad jag menar).

Alla mina vänner verkar ha haft så kul senaste veckan sen man själv åkte hem för att först och främst fira morsans 50-årsdag och sen för att jobba och vila upp sig.

Men jag vill inte vila upp mig!

Se bara detta inslag från
VK.se. Har fortfarande aldrig varit på en enda Gasque som gäst, bara som personal med BG6 en enda gång, efter snart 6 år börjar det bli dags snart. Får hoppas jag kan gå nästa år om jag är kvar som student vill säga. Folk kommer och går, men jag blir klar (och Alex och Åsa).

Den där filmsnutten gjorde mig glad, så jävla bra reklam för nationerna!

Hur bra är det att redan ha fått hemlängtan till Umeå när man ska vara kvar häruppe i cirka 3 veckor till. Verkar nämligen som att chefen vill att jag ska jobba fram till och med den 11:e januari. Slipper jag bara vara urfattig en månad till och ligga minus i pengaägande, yay!

Som socialist säger jag, pengar är bra att ha!

Hmm, det kanske är så enkelt att jag redan har börjat sakna en viss kropp och ett visst intellekt (som på mirakulöst sätt har lyckats hamna i en och samma kropp, fråga mig inte hur något sådant är möjligt dock...). En kropp och ett intellekt som bildar någon sorts underbar symbios. Nåja, nu ska jag sluta flumma mig, innan hon skickar mig en sådan där underbar blick som jag älskar och som får mig att sluta dumma mig...

I andra intressanta saker så fick jag häromdagarna en kommentar från just Vetsaga om det jag skrivit på min blogg angående essäerna. Han uppmärksammade mig på en viss regel som jag faktiskt till en början hade missat, men efter att ha läst igenom reglerna en gång till upptäckte det jag missat första gången, nämligen det att essäerna får inte finnas publicerade officiellt någonstans, inkluderat denna blogg. Hade varit lite snopet om jag hade skickat in med inte fått delta för att jag var för dålig på att läsa reglerna.

Sånt uppskattas, att de gärna vill se en göra rätt från början och även tar sig tid till att läsa och kommentera andras bloggar. Men det är väl det som är själva charmen med både bloggosfären och själva fenomenet SF.

Hmm, ger mig nog en idé till en essä, får se om jag kan komma på någon bra poäng.

Det är nog något som de flesta människor inte är medvetna om, att SF är så mycket mer än bara litteraturen och filmerna. Tyvärr har jag själv inte riktigt våga ge mig in och ta del av hela fenomenet riktigt än, måste våga ta det stora steget någon gång. Det uppfattning jag har fått på senaste tiden, under mitt arbete med min D-uppsats i Litt.Vet om Sven-Christer Swahn är att själva fandom verkar i många och mycket vara det viktigaste. Vilket jag med tanke på att jag är en Trekker, faktiskt kan hålla med om. Bland Trekkers/Trekkies får jag faktiskt många gånger känslan av att själva gemenskapen är viktigare, men nu ska jag hålla tyst innan jag skriver en hel essä av det här.

Men jag kan tycka det är väldigt synd att det några gånger i månaden är samma dialog som återupprepas, av att alltid ha läst en litteratur som nästintill alla jag känt genom livet aldrig har läst så har man vant sig (och då menar jag SF-delen, man kan ju inte precis säga att Fantasy inte är mainstream nuförtiden.):

"Vad handlar din d-uppsats om?"
"Sven-Christer Swahn och vanliga teman inom svensk sf."
"Aldrig hört talas, vem är det och vad har han skrivit?"

*Suck*

Livet är inte lätt ibland. Ända sen jag läst Jerry Määttäs avhandling inför skrivandet av min uppsats så har jag fascinerats allt mer av svensk sf och framförallt Sven-Christer Swahns författarskap. Om jag siktar in mig på att doktorera blir det säkert att skriva om honom igen, men när det gäller folks intresse så får man ta det lilla man hittar. De flesta vet iallafall vad jag pratar om när jag börjar babbla på om min husbibel Dune.

Dagens Citat:

Sci-fi fans are like a beautiful woman. You gotta treat her with respect. 'Cause the second you disrespect her, *snap* she's out the door... - Jerry O' Connell


Vetsagas Essätävling

Jag vet, jag vet. Jag är jättedålig på att uppdatera.

Tänker alltid på en massa jag skulle kunna skriva om vad som händer i mitt liv, men det är aldrig det intressanta. Alla som läser den vet ju ändå mer eller mindre vad som händer med mig.

Men
detta fick mig helt plötsligt väldigt intresserad av att skriva långa essäer på denna blogg, vilket jag faktiskt funderat på väldigt länge nu men som alla vet krävs det alltid en spark i baken för att jag ska få arselt ur vagnen, dessutom skulle det funka väldigt bra om jag omarbetade mina Litt.Vet D-essäer till en mer publicerbar form. Nån som vill läsa dem, säg bara till så sätter jag upp dem här?
Det finns så mycket funderingar jag har kring fenomenet SF och Fantasy att det hela skulle vara mycket bra för mitt skrivande, och satsa på att vinna 5000:- är inte fy skam det heller.

Jag har ju börjat ta tag i mitt liv efter min lilla incident i Stockholm och detta vore ju ett bra steg på vägen att utveckla min blogg till något mer intressant. Har ju till exempel länge funderat på att göra recension på varje film och bok jag läst, eller kanske bara de som jag definierar som SF?

Att skriva essäer också? Oh, ja!

Vetsaga är förövrigt en av de bloggar som jag i början på detta år upptäckte när jag surfade för att hitta intressanta saker att läsa. Med tanke på vilka som läser och skriver på den, tror jag nog att man kan kalla den för Sveriges bästa inom SF/F-litteraturen.

I mindre intressanta nyheter har jag hittat en ny tävlingspartner! Yay! En bekant som jag först träffade via nationen och sen upptäckte att hon också hängde på UDI. Karin har ju lääänge klagat på att jag måste ta tag i mitt sökande efter en ny partner, men som med så mycket andra så funkar det tydligen mycket bättre när man inte ens försöker.
Hon råkade bara i förbifarten nämna att hon gärna ville börja tävla igen och faktiskt sökte en tävlingspartner, och på den vägen är det.

Dagens Citat: "Contrary to popular belief, we science fiction writers don’t predict the future -- we try to prevent undesirable futures." -- Sir Arthur C. Clarke