Tommy Nyberg får Kungliga Vetenskapsakademins Naturvetarpris 2009!!!

Jävlar! Är enda ordet jag kan säga:

 

Kungliga Vetenskapsakademins Naturvetarpris 2009

 

Har redan berättat lite smått och stolt om Tommy tidigare att han bland annat var nominerad till priset och att han fått ett riktigt sjukt bra jobb direkt efter examen.

 

Väljer att citera direkt den relevanta delen av artikeln:

 

Årets pris för bästa examensarbete delas mellan Erland Ekheden och Tommy Nyberg, som får 12 500 kronor var.

 

[...]

 

Håller koll på havet

Tommy Nyberg har gjort sitt examensarbete vid Stockholms universitet på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, där han har varit med och tagit fram en ny metod för trådlösa akustiska detektorsystem för undervattensbruk. 

– Undervattensövervakning är ofta dyr och ineffektiv på grund av höga kostnader för vattentäta detektorer och kommunikation över långa avstånd som förbrukar mycket energi, säger Tommy Nyberg.

Det är anledningen till att man nu tagit fram en prototyp till ett nätverk som kan bestå av relativt få detektorer och där detektorerna inte behöver kommunicera med en gemensam ledningscentral.

– I det här systemet finns ingen ledningscentral. Detektorerna får kommunicera med varandra istället, säger Tommy Nyberg.

Den stora matematiska utmaningen med att ta fram nätverket var att ge en metod för detektorerna att väga ihop meddelanden från varandra och fatta egna beslut om huruvida det finns ett mål – till exempel en ubåt eller en dykare. Liknande trådlösa detektornätverk skulle också kunna användas till att övervaka fiskpopulationer och slå larm om miljöskadliga utsläpp. Efter examensarbetet har Tommy Nyberg fått arbete som biostatistiker på Enheten för klinisk cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet.

 

Så jävla bra! Och Grattis! Det går bra för mina vänner (och korridoren) tycker jag, själv ligger jag lite efter.


Kommentarer
Postat av: Jimbo

Är det han som bodde i korridoren?

Postat av: Jocke

Jajamen! :D

2009-03-22 @ 22:14:16
URL: http://makimachine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback